Over de Dag van Inclusie
De Dag van Inclusie is een samenwerkingsverband tussen de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, 32 sectorfondsen, werkgevers- en werknemersorganisaties en Sterpunt Inclusief Ondernemen, met als doel bedrijven bewust te maken van de kracht van inclusie.
Op dinsdag 22 oktober 2024 nodigen we bedrijven uit heel Vlaanderen en Brussel van harte uit voor de derde editie van de Dag van Inclusie. Werkgevers en HR-medewerkers kunnen een rijk scala aan inzichten verwachten, aangeboden in de vorm van inspirerende keynotes en praktische sessies, om hun werkomgeving inclusiever te maken. Tijdens het evenement zal ook de Inclusieve Onderneming Award 2024 worden uitgereikt. Mis deze kans dus niet!
Waarom deelnemen?
Inclusief ondernemen versterkt jouw organisatie door de unieke sterke punten van elke werknemer te benutten. Kleine acties kunnen al een groot verschil maken. Inclusie draait om het betrekken van iedereen op de arbeidsmarkt, en het omvat diverse doelgroepen en thema's.
Tijdens deze dag krijg je praktische tips, boeiende inzichten en inspiratie via workshops, informatieve sessies, bedrijfsgetuigenissen en prikkelende keynotes. Het is een unieke gelegenheid om waardevolle kennis op te doen en concrete stappen te zetten naar een meer inclusieve werkomgeving.
Wat kan je verwachten?
- Inspirerende sessies over diverse thema's zoals 'inclusief rekruteren', 'de arbeidsdeal', 'impactvol omgaan met anderstaligheid', 'technologie inzetten als hulpmiddel voor inclusie' of 'het aanwerven van vluchtelingen, nieuwkomers en asielzoekers'. Je hebt de vrijheid om zelf te kiezen aan welke sessie je deelneemt, waardoor je inzicht krijgt in hoe collega-bedrijven de theoretische concepten in de praktijk brengen.
- Een interessante inclusiebeurs waar je in contact kunt komen met dienstverleners die zich actief bezighouden met diversiteit en inclusie.
- Een feestelijke awarduitreiking ter ere van bedrijven die uitblinken in inclusie.
- Netwerkmogelijkheden met andere professionals die zich inzetten/interesseren voor inclusie tijdens de afsluitende receptie.
Wat is inclusief ondernemen nu juist?
Een inclusieve onderneming zet in op diversiteit en heeft daarbij oog voor het potentieel van elke werknemer. De zichtbare verschillen springen het snelst in het oog: leeftijd, geslacht, ras, taal, fysieke verschijningsvorm, kleding, gedragsstijl,…. Maar ook minder zichtbare verschillen zijn belangrijk bij diversiteit: scholingsgraad, werkervaring, sociale achtergrond, interesses, talenten, levensdoelen,….
Een onderneming die oog heeft voor diversiteit zal rekening houden met al deze verschillen, en streven naar een zo divers mogelijke samenstelling van de ploeg. Inclusie gaat echter nog een stap verder, want een onderneming die streeft naar inclusie zal op zoek gaan naar hoe hij deze verschillen doelbewust kan inzetten, door het beste in mensen aan te spreken, door respect te tonen voor de eigenheid van elkeen, door mensen zich gewaardeerd te laten voelen ongeacht de functie, rang of taak.
Iedereen heeft een talent en verdient een kans. Een inclusieve onderneming vertrekt vanuit de visie dat elke burger op beroepsactieve leeftijd een arbeidsplaats kan vinden die overeenstemt met zijn talenten. Een inclusieve ondernemer slaagt er zo in mensen met drempels tot de reguliere arbeidsmarkt aan het werk te stellen. Dat is niet altijd evident, maar er zijn verschillende gespecialiseerde dienstverlenende organisaties waar u als onderneming beroep op kan doen ter ondersteuning.