Tweejaarlijks gaat Sterpunt Inclusief Ondernemen samen met de Werkplekarchitecten op zoek naar dé Inclusieve Onderneming! Alle ondernemingen die met de Werkplekarchitecten hebben samengewerkt rond jobcoaching, tewerkstelling, werkplekleren en/of een inclusief HR-beleid kregen een Referentiebewijs en kunnen zich met dat bewijs kandidaat stellen voor de Award.

De inschrijvingen voor de volgende editie van de Inclusieve Onderneming Award zijn geopend! 

Wil je graag meer weten? Ontdek het op www.inclusiefondernemen.be.  

Laat je alvast inspireren door de promofilmpjes van onze Ambassadeurs Inclusief Ondernemen hieronder... wie weet ben je wel de volgende winnaar! 


Tijdens de Dag van Inclusie stemmen de deelnemers op de winnaar van de Inclusieve Onderneming Award 2024. 

In 2022 kreeg Schilderwerken Zenner de meeste stemmen achter zijn naam en mocht de Award in ontvangst nemen van Minister Brouns. 

Proficiat aan al de ambassadeurs en de winnaar! 

Winnaar: Schilderwerken Zenner

Schilderwerken Zenner is al meer dan 50 jaar actief in de branche en dus ook goed vertrouwd met de wensen van hun klanten. Als een trotse kleine KMO kunnen klanten bij hen terecht voor alle decoratiewerken zoals schilderwerken, behangwerken, confectie van gordijnen met eigen naaiatelier, verkoop van verf en raamdecoratie. 

Naast hun commerciële activiteiten zet zaakvoerder Andy Zenner en zijn collega's zich ook dagelijks in voor het maatschappelijk belang en voor het welzijn van iedereen op de werkvloer. Zo hebben ze via Werkplekarchitect Compaan onder andere iemand met een zwaar drugsverleden en iemand uit het bijzonder onderwijs een Individueel Beroepsopleiding (IBO) laten volgen. Ze blijven zich bovendien inzetten om vluchtelingen werkkansen te geven. Zo hebben ze momenteel een Oekraïense vluchteling in dienst genomen.  

"Bij ons verdient iedereen een kans. Wij bieden elke medewerker die kansen om zich te ontplooien tot volwaardige schilders met opleidingen. Van vakantiewerk, stage, duaal leren, IBO, ABO tot vaste medewerker. Bij ons is iedereen gelijk, ongeacht hun leeftijd, levensfase, geslacht of herkomst. Iedereen heeft en verdient dezelfde rechten." 

Groep Peeters-Govers

Peeters-Govers is trotse franchisepartner van Albert Heijn in België, waarbij de familiale en persoonlijke waarden bewaren zijn gebleven. Ze dragen deze waarden uit met hart en ziel en net daarom zetten ze zo hard in op inclusie.

Door in te zetten op maatschappelijke en sociale issues engageren we ons om ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de kans te geven op te groeien. Kansen om hun vaardigheden te ontdekken, zichzelf verder te ontplooien, betekenisvolle ervaringen op te doen, een waardevol plekje in onze maatschappij te betekenen, de taal machtig te worden, een waardevolle perspectief te bieden op een betere toekomst, enzovoort.   

In deze nieuwe economische realiteit waar de 'war for talent' de kop opsteekt, is het bovendien belangrijk om je HR-strategie aan te passen. Dankzij de aangereikte integratiemethodes en -tools zijn wij in een stroomversnelling terecht gekomen en konden we ons meer en meer verdiepen in alternatieve tewerkstelling met mooie verhalen als gevolg. 


Renotec NV

"Renovating for the future", dat is niet alleen onze slagzin voor de renovatie en restauratie van kunstwerken, gebouwen, monumenten en ondergrondse leidingen. Deze slogan geldt ook voor het bouwen aan de toekomst en de ontwikkeling van de medewerkers binnen Renotec.  Ze zetten in op eigen personeel dat tegelijk een afspiegeling is van de huidige maatschappij.

Ze gaan op zoek naar hoe we verschillen doelbewust kunnen inzetten, door het beste in mensen aan te spreken, door respect te tonen voor de eigenheid van iedereen, door mensen zich gewaardeerd te laten voelen ongeacht de functie, rang of taak. 

Naast de initiatieven om hun medewerkers te ondersteunen en te begeleiden, hebben ze ook verschillende klankborden binnen Renotec. Ze willen immers dat iedereen zich goed voelt en goed blijft voelen in de organisatie. 

NV Klaasen & Co

Klaasen en Co zet zich als familiaal gedreven organisatie actief en op een winstgevende manier in op het realiseren van een duurzame producten uit het pluimvee-industrie.

Door in een lokale context in te zetten op werkbaar werk voor hun medewerkers, met een grote diversiteit, willen ze zo hun werkvloeren inclusiever maken. 

Tal van jongeren die het moeilijk hebben om een job op de arbeidsmarkt te vinden, krijgen bij hen werkervaringskansen en effectieve mogelijkheden op een contract. Met behulp van verschillende Werkplekarchitecten ondersteunen ze deze jongeren op de werkvloer. 


Woonzorgcentrum Witte Meren

Woonzorgcentrum Witte Meren heeft een duidelijke doelstelling, namelijk deel uitmaken van de maatschappij. "Maar daarvoor moet je de maatschappij ook binnenlaten", zegt directeur Jan Smolders. Daarom zet het woonzorgcentrum de deuren open voor de multiculturele samenleving, om zo de drempels tot de arbeidsmarkt te verlagen. 

Om een kwalitatieve zorg- en dienstverlening aan te kunnen bieden, zijn voor WZC Witte Meren twee elementen cruciaal: de zorgvrager en de zorgverlener. Voor beiden geldt het motto "de juiste persoon op het juiste moment, op de juiste plaats". Om op de noden, verwachtingen en vragen van de zorgvrager in te kunnen spelen, is een grote diversiteit aan kennis en kunde nodig. Deze knowhow kan door een multidisciplinair team aangeboden worden, over de grenzen van disciplines, diploma's en afdelingen heen.

Juryleden

Achter elke succesvolle Award, staat een succesvolle en bescheiden jury. Benieuwd wie onze 5 ambassadeurs zorgvuldig heeft gekozen? Ontdek het hier!  

Bart Moens begeleidt met zijn bedrijf Mooi Werk Makers werkgevers op hun weg naar een duurzame, inclusieve organisatie. Hij is tevens als docent-onderzoeker verbonden aan Odisee Hogeschool in Brussel, waar hij promotor is van meerdere onderzoeksprojecten rond de inclusieve arbeidsmarkt.

Paul Gréant is samen met Ingrid Verduyn medeoprichter van WaW, een coöperatieve onderneming actief in arbeidsbemiddeling. 

Zo werkt WaW actief mee aan een inclusieve arbeidsmarkt en aan een wereld waar iedereen de kans krijgt om zijn talent in te zetten. WaW is dan ook de trotse winnaar van de Inclusieve Onderneming Award 2020.

Zaakvoerder van AddSpice, Veerle Van den Bosch heeft een achtergrond van 18 jaar in HR en bedrijfsvoering in de social profit. Ze werkte mee aan het boek 'Koers naar Talent in Overvloed - Inclusief HRM als kompas' en ze is medeoprichter van de start up Onbeperkt Jobstudent, waar ze samen met een aantal ondernemers meer kansen wil creëren voor studenten met een beperking of chronische ziekte via studentenarbeid zonder drempels.

Sam Haems is adviseur bij Groep Maatwerk, werkgeversfederatie van de Vlaamse Maatwerkbedrijven. Hij was recent betrokken in een transnationaal ESF-project, waarbij een wetenschappelijk gevalideerd instrument werd ontwikkeld om de werkwaarden in kaart te brengen voor personen met een matig tot ernstige intellectuele beperking. Momenteel is hij ook betrokken in een Erasmus+ project dat zich richt op inclusie binnen HR-diensten van reguliere bedrijven te versterken.

Deelnemende bedrijven Inclusieve Onderneming Award 2022: 

De Award door de jaren heen...

Dag van Inclusie - in actie

dinsdag 3 oktober 2023